F.A.Q. / INTREBARI FRECVENTE

Intrebari frecvente ale participantilor la expeditia Cyclades.


BUGET SUPLIMENTAR INDIVIDUAL:
 
La intrebarea "cati alti bani trebuie sa mai avem la noi" raspundem pe larg cu urmatorul calcul:
 
Calcul Cyclades Extra (preturile sunt exprimate in euro):

Bilete avion:  50 - 220 eur/pers
 
Garanție barca: 300/8 pers = 40 eur/pers

Aprovizionarea barca: 500-800/barca  = 63 - 100 eur/pers
 
Marine în Grecia: 0-40/8 pers = 0-5 eur/pers
 
Motorina final: 90-240/8 pers= 12-30 eur/pers
 
Cine în oras: 1-6 × 25 = 25-150 eur/pers
 
Breakfast în oras: 1-5 × 15 = 15-75 eur/pers
 
Rent a scuter/atv individual: 0-1 x 30 = 30 eur/pers
 
Cadouri familie: ???
----------------------
TOTAL: de la 234 eur/pers - bilet avion avantajos 50 eur, aprovizionare barca 500 eur, cu sailing mai mult decât motorina, cu mâncat mai mult pe barcă doar 1 cina și 1 breakfast la taverne + 2 cine și 1 breakfast evenimente sociale (din partea organizatorilor), fără închiriat scuter/atv

Pana la 463 eur/pers - bilet de avion la suprapreț 220 eur, buget aprovizionare 800 eur, doar motorina cu motorul turat la maxim consum 240 eur motorina pe barcă, mâncat în absolut fiecare zi în oras cina și breakfast-ul pe lângă cele 2 cine + 1 breakfast evenimente sociale (din partea organizatorilor), cu o zi închiriat scuter/atv
 
 
EXPEDITIA E REZERVATĂ DOAR ABSOLVENȚILOR SETSAIL?
 
Nu. Expeditia Cyclades nu este rezervata DOAR absolventilor SetSail. Sunt primiti cu deopotriva caldura si prietenii absolventilor, sotiile/sotii acestora sau chiar copii. Trebuie totusi ca acestia sa inteleaga ca Cyclades este o expeditie scoala cu accent pe navigatie cu vele si mai putin orientata pe vizitatul efectiv al insulelor. Acestea fiind acceptate, in masura dorintei lor, persoanele care nu sunt absolventi SetSail pot fi implicati in manevrarea velierului si in sarcinile zilnice. Am avut experiente foarte placute cu persoane straine de SetSail la fel de entuziasmate de expeditie si activiati ca si cursantii nostri.
 
NU AM LUAT INCA BREVETUL DE SKIPPER. POT PARTICIPA?
 
Desigur, participarea la expeditia Cyclades nu este conditionata de obtinerea/eliberarea carnetului de conducator de ambarcatiuni de agrement sau de sustinerea examenului ANR. Cu brevet sau fara, cursantii tot vor avea rolul de SKIPPER pentru o etapa a expeditiei, iar colegii lor vor forma echipajul. 
 
POATE SA VINA SOTIA/SOTUL/COPILUL/UN PRIETEN?
 
Desigur, in masura in care inteleg ca este o excursie mai mult orientata pe navigat cu vele si mai putin turism de vizitat insule, sunt bineveniti la bord. 
 
CARE ESTE VÂRSTA MINIMĂ RECOMANDATĂ?
 
Varsta minima recomandata pentru participanti este de 5 (cinci) ani. Este varsta la care copilul intelege explicatiile partintilor si regulile de la bord. 
 
PUTEM SĂ NE DISTRAM IN MARINE?
 
Distractia in marine este limitata prin natura vecinatatilor. Orice muzica tare trebuie sa inceteze odata cu lasarea intunericului. De asemenea, strigatele, vorbitul tare, rasul zgomotos sau orice alt mijloc de a produce zgomote puternice trebuie eliminate cu dezavarsire. Sunt permise conversatiile normale in cockpit si muzica in surdina (la o boxa portabila/telefon). De indata ce oricine cere liniste, acestei rugaminti i se va da curs de indata. 
 
Este permisa muzica tare pana la orice ora atunci cand ne petrecem noaptea in golfuri fara alte ambarcatiuni straine in jur. 
 
SE INTAMPLA ACCIDENTE?
 
Daca se respecta toate masurile de siguranta riscul accidentelor este EXTREM de scazut. Mai multe accidente risca sa se intample la mal - caderi in apa, caderi cu scuterul, entorse/luxatii- decat in larg, pe veliere. 
 
SE INTAMPLA INCIDENTE?
 
Cele mai multe incidente se datoreaza consumului de alcool in exces. Nu recomandam consumul de alcool atunci cand indeplinesti o sarcina de raspundere la bord - ex. skipper, timonier etc. Daca acesta totusi se consuma conform traditiei marinaresti este foarte important sa se pastreze limita decentei si sa nu se ajunga la ebrietate. 
 
Consumul excesiv de alcool si comportamentul neadecvat poate atrage excluderea din expeditie, debarcarea si trimiterea acasa cu feribotul de Atena.  
 
SUNT FURTUNI?
 
Se intampla ca unori viteza vantului sa depaseasca 25 kn si atunci le incadram in categoria furtuna. Avem trei optiuni: 1. sa parcurgem etapa respectiva pe acest tip de vreme si sa experimentam navigatul pe furtuna, 2. sa schimbam ruta programata pentru ziua respectiva pentru a ne proteja de efectele furtunii si 3. sa ramanem o zi in plus pe insula in care ne-a prins furtuna. Decizia se ia la "skippers' meeting" din dimineata respectiva. 
 
NU ESTE FRIG?
 
Nu este niciodata frig in intelesul lui din Romania. Cateodata putem avea seri mai racoroase care sa ne oblige sa purtam o geaca si fes. In timpul zilei de obicei la soare stam in tricou sau chiar la plaja. 
 
PROGNOZA METEO
 
Ambele sesiuni de Cyclades - primavara sau toamna - se bucura 95% de vreme deosebit de placuta. Temperaturi mari - 24+ grade (la umbra) si vant prielnic. Abia in iulie-august vantul se manifesta violent in Cyclades si poarta numele de Meltemi. Imbracamintea uzuala este de tricoul + pantalon scurt, iar seara imbracaminte sport cu maneci lungi. 
 
POT FACE BAIE?
 
Baie se face fara probleme in sesiunea de toamna - octombrie - aproape in fiecare zi. In sesiunea de la inceputul sezonului - aprilie/mai - baie fac doar cei mai temerari sau cei echipati cu costume de neopren. 
 
POT FACE SCUBA/KITE/SNORKELING/SUP?
 
Activitatile de SCUBA si KITE presupun echipament specializat si sunt prea complexe pentru a se desfasura in conditii bune in expeditia scoala Cyclades. Timpul potential alocat lor este aproape inexistent. Recomandam excursii cu yachtul specializate pentru scuba si kite in care toti membrii expeditiei/echipajului sa fie implicati in aceste sporturi.
SNORKELING se poate face fara probleme oricand barcile se opresc in golfuri. Este chiar o activitate recomandata. De obicei pe barci se gasesc 1-2 seturi de ochelari + tub, dar recomandam pentru pasionati sa isi achizitioneze/aduca echipamentul propriu.
SUP-ul se poate practica in marine/golfuri. Placa de sup se poate inchiria (cu extra cost) din marina Alimos sau se poate aduce de acasa. Timpul pentru SUP este limitat din experienta noastra, si nu am intalnit mai mult de 2 sesiuni de activitate SUP in expeditiile trecute.  
 
POT PESCUI?
 
Se poate pescui in marine/golfuri/la trena dar de obicei programul este atat de incarcat incat rareori este timp pentru acesta activitate. De obicei instrumentele de pescuit doar incurca la bordul navei. 
 
CURENT ELECTRIC SI APA
Incarcatoare de mobil de priza SI DE MASINA (barca are in mars doar 12V), baterii externe mobil.
Avem semnal la telefon 95% din timpul de navigatie si wifi la toate tavernele. 
Recomandam un invertor pe barca (12V - 220V) + prelungitor pentru mai multe telefoane puse la incarcat.
 
La oprirea din port se lasa barca in ordine, gunoiul evacuate, apa reumpluta, conectata (daca e cazul) la current.
Noptea frigiderul se inchide daca barca nu este conectata la 220V.CURENT ELECTRIC SI APA
Incarcatoare de mobil de priza SI DE MASINA (barca are in mars doar 12V), baterii externe mobil.
Avem semnal la telefon 95% din timpul de navigatie si wifi la toate tavernele. 
Recomandam un invertor pe barca (12V - 220V) + prelungitor pentru mai multe telefoane puse la incarcat.
 
La oprirea din port se lasa barca in ordine, gunoiul evacuate, apa reumpluta, conectata (daca e cazul) la current.
Noptea frigiderul se inchide daca barca nu este conectata la 220V.
 
OVERNIGHT 
 
Overnight-ul (cazarea pe barci la inceput in marina vineri seara) este 20 euro. CU INSCRIERE PREALABIA (PRIN SKIPPER) Noaptea de la final de vineri spre sambata este inclusa in pretul charterului.
SE ACHITA VINERI SEARA, inainte de intrarea pe barcile de dormit.
 
DIVERSE PUNCTE DE INTERES
Pe langa sailing si ape bleumarin, vom face cunostiinta si cu BUCATARIA GRECEASCA. Un preview aici: