Carnaval la Venetia

WinterSailing pe marea Adriatica. Vizitam Venetia cu velierele in timpul carnavalului. Vom traversa marea Adriatica din Slovenia in Italia si le vom acosta chiar langa piata San Marco.


Ne propunem sa profitam in fiecare an de inchiderea Carnavalului de la Venetia si sa exploram un oras de vis in cea mai festiva perioada a sa. Orasul din Laguna vibreaza 3 zile printr-o multitudine de costume somptuoase pregatite de-a lungul unui an doar pentru acest moment.
 
Venetia este o destinatie romantica astfel expeditia este adresata atat cursantilor SetSail cat si familiilor si prietenilor acestora. Programul de navigatie este scurt si orasele vizitate extraordinare.  
 
Vom pleca din Bucuresti vineri, cu autocarul SetSail sau microbuze/masina personala. Vom ajunge sambata in localitatea Izola din Slovenia unde ne vom imbarca pe velierele dotate cu incalzire. Vom petrece noaptea in marina si vom ridica velele a doua zi la rasaritul soarelui cu destinatia Venetia. Vom traversa marea Adriatica, pe un traseu de 60 mile. Duminica dupa-masa ajungem in Venetia si vom intra pana aproape de piata San Marco, unde vom admira traficul navelor prin punctul cel mai aglomerat al orasului. Vom acosta in marina din Venetia, la timp pentru o plimbare de seara prin oras. 
 
A doua si a treia zi sunt rezervate Venetiei si carnavalului. Velierele ne vor folosi drept cazare, iar cafelele si mesele le vom servi pe malul canalelor Venetiene. Sa inceapa vanatoarea de fotografiat costume! Si noi ne putem costuma daca ne-am adus recuzita de acasa. Se vehicula ideea si de a fi costumati in schiori (cu skiurile pe umeri/in brate si claparii - ouch - in picioare) pentru cei care s-au pregatit si de ski. 
 
Miercuri vom parasi Venetia cu destinatia Grado, un al oras lagunar, din cealalta parte a Adriaticii. Intrarea va fi una surpriza, care ne va acosta chiar in centrul orasului. Tavernele din Grado sunt intime si primitoare.
 
Joi dupa cafeaua de dimineata, plecam spre Piran - un fel de Sighisoara pe malul marii al slovenilor. Doar 2-3 ore de navigatie alocam pentru cele 14 mile dintre Grado si Piran. Acolo vom incerca sa rezervam un intreg local tematic si sa organizam seara o petrecere ad-hoc cu toate echipajele.
 
Vineri nu ne grabim sa plecam, deoarece Izola este chiar in golful urmator. O facem pe la pranz si cautam un loc de servit cina aproape de marina. Dupa predarea barcilor ultima noapte ne facem bagajele si o petrecem pe barci. 
 
Sambata dimineata plecam spre statiunea de ski Maribor, unde se poate skia, vizita statiunea sau petrece o zi la SPA. Seara la orele 19.00 plecam spre Bucuresti unde ajungem duminica in jurul orelor 12.00. 
 
VELIERELE: Velierele sunt ambarcatiuni de 35-50 picioare, cu 3, 4 sau 5 cabine. Un loc va fi alocat si in salon pentru skipper/coskipper. Plaja de ambarcatiuni de inchiriat nu este foarte mare (iar noi vom inchiria majoritatea disponibila) asa ca anii pot sa varieze intre 2007 si 2016. Toate ambarcatiunile au webasto - incalzire cu circuit de motorina. Un punct pozitiv este ca ambarcatiunile din Slovenia nu sunt atat de alergate precum cele din Grecia/Croatia, deci starea lor este satisfacatoare. Pe de alta parte, in afara de 2 zile de navigatie mai lungi (40-50 mile marine) in rest vom folosi velierele ca si dormitoare, noi vizitand locuri absolut deosebite in timpul zilei, iar colegii din echipaje vor face ca totul sa para minunat prin atmosfera creata. 
 
DRUMUL: In ceea ce priveste drumul varainta cea mai accesibila este autocarul SetSail [cost 90 eur/pers dus-intors]. Se mai poate merge cu masina personala 4-5 persoane sau mini-van 8+1 persoane. Avioanele au ore dificile, sunt cu escala la Roma si ajung destul de departe de Izola. Se pot cauta individual zboruri, cu momentul intalnirii sambata seara in Izola sau duminica seara in Venetia. Este o varianta pentru cine doreste sa zboare cu avionul duminica direct in Venetia si sa ne intalnim in marina atunci cand ajungem. Intoarcerea poate sa o faca cu auto sau tot cu avionul din Venetia, caz in care din Izola vineri sau sambata trebuie sa gaseasca transport (auto/tren).
 
CHELTUILEI SUPLIMENTARE: Drumul, garantia, aprovizionarea (minima - se mananca in orase toate mesele mai putin gustarile din cele doua etape lungi), marinele, motorina.
 
TIMP NEFAVORABIL: Vremea nefavorabila poate influenta traseele si destinatiile. Date fiind doar 2 etape lungi nu anticipam o anulare completa a traseului. De asemenea, in cazul unei mari mai agitate, persoanele sensibile la raul de mare pot alege duminica un traseu pe uscat cu bus/tren pana in Venetia si doar cei mai rezistenti poti duce velierele pana la destinatie. Pauza de trei zile in Venetia da timp oricarui front atmosferic neprielnic sa treaca. 
 
ECHIPAMENTUL: Fiind winter-sailing recomandam desigur echipament gros de navigatie - este ok si cel de ski. Apoi, in Venetia, imbracaminte obisnuita de turist de iarna este suficienta. Pe barci serile ne asteptam sa fie calduroase datorita webasto.
 
Alte poze din expeditie le puteti vedea pe Facebook la hashtag-ul #setsail2venice: https://www.facebook.com/search/photos/?q=%23setsail2venice
 
Povestea editiei I, din 2018, o puteti citi aici: Winter sailing la Venetia - Vlad Balan
 
LOCURI DISPONIBILE
distributia echipajelor aici: http://www.setsail.ro/equips
 

CALENDAR

GALERIE FOTO

FORMULAR DE INSCRIERE